Навсякъде, където през вековете е стигал руски крак, днес се

...
 Навсякъде, където през вековете е стигал руски крак, днес се
Коментари Харесай

В банята да се миеш, е като да се родиш наново - тайните на руската баня

 Навсякъде, където през вековете е стигал съветски крайник, през днешния ден се среща един присъщ знак – скромна дървена колибка с гъст дим над нея. Руската баня – без нея руснаците в действителност не могат. Правят я на всички места, където се настаняват – от тихите степи на юг до сърцето на богатата Москва, безкрайната хладна тундра и суровите гори на север, та чак до границите с Китай и Монголия. За съветския човек банята с гореща пара и ледена вода е чудодейно средство. Тя не просто хигиенизира, тя прави тялото крепко и по едно и също време с това лекува душата. Използвали са я като безотказно средство за прогонване на всевъзможни заболявания - от елементарна простуда, до махмурлук и лудост.

 Корените на това необичайно за южните нации водно наслаждение се губят надалеч в предишното. Многобройните славянски племена, населяващи големите територии на днешна Русия, не са имали книжовност, само че пък е несъмнено, че добре са се напарвали в „ парилните къщи ”. Дървените парилки стават известни и измежду други национални на север – изключително финските по Скандинавския полуостров. А някои учени допускат, че корените на индианския вид на парната баня – темаскал в Северна Америка, в действителност произлиза от Сибир. Херодот за първи път в писмената история споделя за съветската баня. Документирайки пътешествието на Херкулес по Черно море, тойописва дребните къщички с горящи печки в тях и нажежени камъни, върху които се изливала вода. Местните хвърляли конопено семе върху камъните, тъй че парата ставала невъобразимо гореща и лютаи „ никоя елинска баня не може да се съпостави с тях ”.

 Друг летописец – Нестор, създател на първата книга на съветски език, през XI век разказва обичая за напарването в банята, развеселените и зачервени хора, които се бият с метлички по голите телеса, като деликатно разяснява, че по „ този метод се мият, а не се изтезават ”. И очевидно е имал съображение за тази записка, тъй като множеството чужденци са считали целия обред по паренето и изключително детайла с налагането с метлички за необикновен тип самомъчение и християнско себеотдаване.

 Не по малко учудване е предизвиквала банята и у нашествениците по тези земи. През зимата на 1237 година, когато внукът на Чингиз хан прегазва южните елементи на Русия, единственото, което му привлякло окото, била гледката на разгорещени хора в ледените води. Съветниците му обяснили, че в тези „ извършения ” се крие тайната на съветската мощ. Татарите остават трайно по тези земи, само че банята отново не изчезва, а просто се възприема от монголските племена и трайно остава в културата им. Несъмнено най-голямо въздействие за разпространяването на съветската баня из Европа има Петър I. Първото нещо, което направил при идването си в Холандия е да изградидървена баня. А по време на престоя му в Париж бойците му най се забавлявали да се мятат в ледените води на Сена след хубаво напарване предизумените погледи на събралата се навалица. Обяснението било, че от неприятния парижки въздух силите на бойците отслабнали и имали потребност от обновяване. Построяването на парилнята е същинско майсторство.

 Всеки детайл има значение и заслужава особено внимание. По традиция и до ден-днешен банята се построява от кръгли дървени трупи на борове и ели. Най-добрите са от северните региони, където дърветата порастват постепенно, натрупат компактност, тъй че след това при нагряването отделят по-малко смола. Помещенията са две: стая за събличане и отмора, където се пийва чай, хапват се пироги и закуски, и главното помещение – парилнята с нажежената печка и камъните върху нея, така наречен каменка. Това е сърцето на банята.

 Гъстите ароматни пари, тишината и горещината отпускат изцяло всички сетива, насищат кожата с влага, отпушват порите и отмарят тялото. А масажът с метличките по тялото е като най-фина ароматерапия. Приготвянето на метличките също е значим обред. Събрани още от лятото брезови, липови и хвойнови клончета се сушат на сянка и се пазят за зимните къпания. Преди използването им те се накисват в гореща вода, с цел да „ подишат ” и етеричните им масла да попиват леко в кожата. Принципите на самото парене в общи линии са непокътнати и до през днешния ден. Горещите камъни върху каменката се поливат с вода, която насища въздуха с гъсти пари. Човек лежи умерено, диша с цялостни гърди и изцяло не помни за външния свят. В парилнята е безшумно, мрачно и упойващо несъмнено – както споделят руснаците, „ като в вътрешност ”.

 Всеки детайл от това прекарване е кондензиран с доста фикция и знания за лечебната мощ на билките и въздействието им въху човешкото тяло. Дори водата, с която се поливат камъните, не е просто елементарна бистра вода, а билкова настойка от разнообразни треви и аромати. Билките се сортират според от целебния резултат, който се търси. Страдате от настинка или грип? Най-добрият вид за вас е настойка от хрян или горчица. Горещите пари отпушват дробовете и прочистват дихателните пътища. Други билки – лавандула, мента, бреза, евкалипт, мащерка, лайка оказват помощ при всевъзможни други болести, само че и работят общоупоскояващо и реаксиращо на нервната система.

 Ако полеете камъните с настойка от мая или бира, в банята се понася упоителен мирис на топъл самун. А единствено една лъжица мед във водата е задоволителна, с цел да изпитате чувството, че попивате сладкия мирис с кожата си. Силно ободряващо деяние имат и парите, наситени с аромат на кафе – няколко лъжици кафе във водата са изцяло задоволителни за ободряване и прозрачност на мозъка. Кулминацията е самият свършек – обливането с ледена вода. Рязката смяна на температурата подтиква мощно кръвообращението, закалява тялото и основава извънредно чувство за ликвидиране и възобновяване. За същинско прераждане. Или както хубаво го е описал незнаен създател от древността, „ …десет са преимуществата на парилнята – прозрачност на мозъка, прохлада, жизненост, здраве, мощ, хубост, младост, непорочност, прелестен цвят на кожата и вниманието на дамите ”. Май няма потребност да се прибавя нещо друго. Просто пробвайте.

Инфо: www.banispa.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР